1. Ana Sayfa
  2. Yemek Tarifleri
  3. Haşhaşlı Çörek Tarifi (8-10 Kişilik)

Haşhaşlı Çörek Tarifi (8-10 Kişilik)

haşhaşlı çörek

Karantina günlerinde isterseniz kahvaltınıza veya ikindi çay saatinizde eşlik edecek yemelere doyamayacağınız lezzetli bir tarifle başlayalım.

Hamuru İçin;
2 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta ( beyazı içine sarısı üstüne sürülecek )
3 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket yaş maya veya 1,5 tatlı kaşığı instant maya
7 su bardağı un (unu yavaş yavaş ekleyelim yumuşak bir hamur elde edelim)

Ara katlar İçin;
4-5 yemek kaşığı haşhaş ezmesi
1 çay bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı toz şeker

Yapılışı;
İşe sütümüzü ılıtarak başlayalım. Sonrasında tüm sıvı malzemelerimizi bir kapta toparlayalım ve tuz ile toz şekerimizi katıp bir paket instant mayamızı üzerine ekleyelim mayanın karışması için karıştıralım. Ardından unumuzu yavaşça ekleyip hamurumuzu yoğuralım yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edelim. Hamurumuzu bir kase içerisinde üzerini kapatıp en az 1 saat bekletelim eğer vaktiniz az ise önceden 50°C ısıtılmış fırında 30 dakika da bekletebilirsiniz. Hamurumuz mayalanırken ara katlar için olan tüm malzemelerimizi karıştırıp haşhaş ezmemizi hazır edelim.

Hamurumuz mayalanınca biraz un serptiğimiz tezgahta hamurumuzu 6 eşit parçaya bölerek bezelerimizi oluşturalım. Bezelerimizi merdane yardımı ile servis tabağı büyüklüğünde açarak büyütelim. Arasına haşhaş ezmesinden koyup sürelim diğer bezeler içinde aynı işlemi tekrarlayıp üst üste ekleyelim.Üst üste eklediğimiz hamurumuzu isterseniz yine merdane yardımıyla isterseniz elimizle açarak büyütelim. İncelttiğimiz hamurumuzu şeritler halinde keserek isterseniz burgu şeklinde isterseniz de farklı şekiller vererek tepsimize dizelim. Şeklini verip tepsiye aldığımız hamurumuzu üstünü kapatarak en az 45 dk bekletelim.

haşhaşlı çörek

Tepsi mayalanması da tamamlanınca üzerine ayırdığımız yumurta sarısını sürüp 180°C fırında alt üst fansız üzeri altın sarısı rengini alana kadar pişirelim. Fırından çıkan haşhaşlı çöreklerimizi 10 dk soğuduktan sonra servis edebiliriz. 

Afiyet Olsun.

Yorum Yap