1. Ana Sayfa
  2. Yaşam
  3. Tam Bir Peynir Şöleni: Kenar Dolgulu Pizza Tarifi
k_zg_n_m_

Tam Bir Peynir Şöleni: Kenar Dolgulu Pizza Tarifi

pizza

Pizza Türk kültürüne ait olmasa da en çok sevdiğimiz ve tükettiğimiz yiyecekler arasında başı çekmektedir. Pizza orjinalinde çok ince ve çıtır bir hamura sahip olsa da daha tok ve yumuşak pizza sevenlerin sayısı da oldukça fazladır. Bu tarifimizle sizlere bol malzemeli ve peynirli kenar dolgusuyla tekrar yapmak isteyeceğiniz eşsiz bir lezzet sunuyoruz. Bu tarifteki ölçüler iki fırın tepsisi için ideal olarak hazırlanmıştır ancak üzeri için olan malzemeleri azaltıp artırabilir veya çeşitlendirebilirsiniz.

Malzemeler

Hamur için;

  • 3 su bardağı ılık su (bardak ölçüsü 200ml)
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 paket kuru maya (10 gr)
  • Aldığı kadar un

Üzeri için;

  • 250 gr domates sosu veya 6 adet domates
  • 6 adet yeşil biber (isterseniz kırmızı biber de ekleyebilirsiniz)
  • 250 gr sucuk
  • 300 gr kaşar peyniri
  • 1 çay bardağı temizlenmiş ve doğranmış zeytin
  • 1 çay bardağı mısır

Dolgu için;

  • 200 gr kaşar peyniri
  • 1 tatlı kaşığı pudra şekeri/1 tatlı kaşığı sıvı yağ/1 tatlı kaşığı su
  • Susam

Su, tuz, şeker ve mayayı karıştıralım. Maya eridikten sonra aldığı kadar un kullanarak yumuşak bir hamur olana kadar yoğuralım ve üzerini kapatarak yaklaşık 1 saat süreyle dinlenmeye bırakalım. Hamurumuz dinlendikten sonra hamuru iki eşit parçaya ayıralım. Bu hamur ölçüsü iki fırın tepsisi için ideal kalınlıkta olmaktadır. Ancak eğer kenar dolgusu yapmayacaksanız bu hamuru dörtte bir oranında azaltmanız gerekir. Yoksa oldukça kalın bir pizzanız olacaktır. Artan hamuru da başka bir kapta değerlendirebilirsiniz. Tepsilere yaklaşık 5-6 yemek kaşığı sıvıyağ dökelim. Ben hamuru yağın üzerine koyarak elimle tepsi büyüklüğüne gelene kadar açıyorum. Ancak siz az bir un yardımıyla hamurunuzu büyüterek koyabilirsiniz. Tepsiye yağ dökmeyi unutmayın hamur yağsız olduğu için pizzanız kuru olabilir.  

Hamuru tepsinin kenarlarına doğru çekiştirerek büyütelim.Kenarı için rendelediğimiz peyniri tepsinin kenarına doğru dört bir yanına 2 cm genişliğinde olacak şekilde serelim. Daha sonra kenarından tutarak hamuru peynirleri içine alacak şekilde kapatıp kıvıralım. Hamuru delmemeye özen gösterirseniz pişerken peynirler dışına taşmayacaktır. Kenarlarını yaptıktan sonra hamurumuzu çatal yardımıyla çok kabarmaması için delelim. Daha sonra üzeri için malzemeleri doğrayalım. Bu tarifimizde koyu kıvamlı bir domates sosu kullandım. Ancak eğer sosunuz yoksa domatesleri küp küp doğrayıp suyunu süzelim. Daha sonra hamurumuzun üzerine domates sosumuzu veya domateslerimizi yayalım. Sonrasında iki tepsiye de biberleri, sucuk ve zeytinleri eşit olacak şekilde yerleştirelim.

pizza

Kıvırdığımız kenarlarına pudra şekeri, yağ ve suyu karıştırarak fırça yardımıyla sürelim ve üzerine susam serpelim. 250 dereceye ısıttığımız fırına önce en alt kısımda yaklaşık 10 dakika altı kızarana kadar pişirelim (Kendi fırınınızın pişirme süresine göre kontrol ederek hamurunuzun az veya çok pişmiş olmasını engelleyebilirsiniz). Hamuru önceden hazırladığımız ve malzemeleri hazırlarken tepside dinlendirdiğimiz için yüksek derecede pişirerek kurumasını ve çok fazla kabarmasını önleyecektir. Altı kızardıktan sonra tepsiyi çıkararak mısırı ve rendelediğimiz peyniri tepsiye yayarak en üst kısma yerleştirelim. Yaklaşık 5-10 dakika arasında peynir eriyecek ve kenarları pembeleşecektir. Pizzanızı fırından alarak 5-10 dakika dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Yorum Yap

Yorumlar (1)

  1. Ellerinize sağlık 👌 Çok güzel görünüyor hemen deniycem 😍

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir